Restoran Tasarımında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Restoran tasarımı, bir ev ya da oda dekorasyonundan daha detaylı bir şekilde düşünülmesini gerektirmektedir. Şık bir tasarım oluşturulmasının yanında müşterileri memnun edecek detayların da oluşturulması önemlidir. Kullanılan renkler, dekor, aydınlatma, müzik her biri müşteriyi restorana çekecek şekilde olmalıdır. Restoran tasarımı içerisine koku, ısıtma, havalandırma gibi küçük detaylar da girmektedir. Restoranın verdiği hizmetin kalitesini yansıtan bir tasarım ile tam bir başarı sağlanacaktır.
Renk ve Aydınlatma
Renklerin insan psikolojine etki ettiği ve bazı duyguların açığa çıkmasına yardımcı olduğu kesin olarak bilinmektedir. Kırmızı ve sarı gibi canlı renklerin yiyecek sektörü alanında kullanılması tavsiye edilmektedir. Özellikle kırmızı rengi iştahın kabarmasına yardımcı olmaktadır. Restoran tasarımında dikkat etmeniz gerekenler arasında öncelikle renkler gelmektedir. Duvar, masa ve sandalye seçiminde kırmızı ve tonları tercih edilebilir. Canlı ve birbirine zıt renklerin uyumu daha küçük ve şirin işletmeler için uygun olmaktadır. Şık bir restoran tasarımı için renk geçişlerinin yumuşak ve uyumlu olması önerilmektedir. Aydınlatma, tasarımın önemli bir parçasıdır. Tek bir merkezden aydınlatma yerine duvara yayılan aydınlatmalar tercih edilmelidir. Aydınlatma, mekânı daha canlı ve şık gösterecektir. Koku ve iştah arasında önemli bir bağlantı vardır. Restoranda, yiyeceklerin sunumu kadar mekânın kokusu da önemlidir. Şık bir tasarım ona uyumlu bir koku ile tamamlanmalıdır.
Mekân Tasarımı
Bir restoran tasarımında tuvaletlerin konumu oldukça önemlidir. Masalar, tuvalet karşısında olmamalı ve müşterileri rahatsız etmemelidir. Ayrıca tuvalet kapılarının otomatik olması ve hijyen de tasarımı tamamlayacaktır. Bir restoran dekorasyonunda kullanılacak eşyalar masalar ve sandalyelerdir. Klasik ya da modern bir tasarım olması fark etmeksizin eşyaların mekâna uygun büyüklükte olması gerekmektedir. Restoran tasarımında dikkat etmeniz gerekenler, mekânın ferah olması ve basıklık hissinden uzak tutulmasıdır. Müşterinin konforu göz önünde bulundurularak sandalyeler şık olduğu kadar rahat ve kullanışlı olmalıdır. Mekânın görünen tasarımının yanı sıra iç bölmedeki mutfak tasarımı da önemlidir. Müşterilere yemeklerin hazırlandığı mutfak bölümünün hızlı bir hizmet sağlanabilmesi için uygun tasarımda olması gerekmektedir. Mutfak hızlı bir şekilde yemek hazırlanmasını sağlayacak genişlikte olmalıdır.